fbpx Dit was FIM Endurance World Championship seizoen 2021
Vrijdag, april 19, 2024
HomeRacenieuwsDit was FIM Endurance World Championship seizoen 2021

Dit was FIM Endurance World Championship seizoen 2021

Het afgelopen FIM EWC-seizoen was opnieuw een spannend kampioenschap waarin zowel de motoren als de rijders zwaar op de proef werden gesteld in races van 6 uur tot 24 uur.

Het seizoen 2021 bestond uit vier ronden in Frankrijk, Portugal en Tsjechië. Van juni tot oktober 2021 vond de FIM EWC plaats op prestigieuze circuits zoals het Bugatti-circuit in Le Mans en het Paul Ricard-circuit in Le Castellet in Frankrijk.

Om het seizoen af ​​te ronden, geven we je de hoogtepunten voor elke race. Eén ding is zeker: het was weer een spannend jaar voor de Bridgestone-titelkandidaten, -teams, -rijders en -fans over de hele wereld.

24 Heures Motos op 12 en 13 juni 2021

De omstandigheden waren ideaal in Le Mans in juni en de 24 Heures Motos voldeed aan de verwachtingen met een zwaar bevochten race tussen high-class Bridgestone-concurrenten. De eerste helft van de race werd gedomineerd door een epische head-to-head tussen Yoshimura SERT Motul en YART-Yamaha, die eindigde in mechanische problemen voor YART. Vanaf dat moment leek het winnende team van vorig jaar F.C.C. TSR Honda France een kanshebber voor de tweede plaats, maar de hoop werd vervlogen toen een elektrische storing de machine verhinderde om voor het podium te vechten.

De #1 Suzuki van Yoshumira SERT Motul kwam als eerste over de finish van de 44e 24 Heures Motos op zondag 13 juni. Rijders Gregg Black, Xavier Siméon en Sylvain Guintoli claimden de overwinning na een veelbewogen race op het Bugatti Circuit Le Mans in Frankrijk. Dit is Suzuki's 13e triomf op de 24 Heures Motos, waarvan de laatste in 2015.

Het raceseizoen begon met een knal. De volgende race vond plaats op 17th juli in Portugal: de 12 Hours of Estoril.

12 Hours of Estoril op 17 juni 2021

F.C.C. TSR Honda France startte de 12-uurs race op de vierde plaats met Di Meglio en na de eerste drie uur van de race zat het team al op de derde positie. Dankzij consistente stints van de rijders van de Honda #5, slaagde het Japanse team erin om op een halve raceafstand naar de tweede plaats te schuiven met constant snelle rondetijden. In de laatste 50 minuten van de race deed Hook de laatste stint en nam de Fireblade #5 op Bridgestone-banden naar de overwinning en pakte de geblokte vlag een ronde voor het Kawasaki-team.

Honda's endurance-specialisten, Josh Hook, Mike Di Meglio en Yuki Takahasi hebben hard gevochten en met een constant racetempo pakten ze de overwinning ondanks de hete omstandigheden. De overwinning resulteerde in 46 waardevolle punten, waardoor ze in het 2021 FIM Endurance World Championship-klassement naar de tweede plaats gingen met in totaal 82 punten.

De derde en volgende ronde van het FIM EWC-kampioenschap vond plaats op 18 september met de legendarische Bol d'Or op Circuit Paul Ricard in Frankrijk.

Bol d’Or 2021 op 18 en 19 september 2021

Met de verzengende hitte bij de start en hevige regenval tijdens de nacht, was de 84e Bol d'Or een van de zwaarste in de geschiedenis van de race voor zowel de rijders als de motoren. Na 24 uur racen op het circuit van Paul Ricard kwamen slechts 20 machines over de finish.

Yoshimura SERT Motul leidde de race gedurende 615 van de 704 voltooide ronden. De editie van dit jaar, de 84e, brak het vorige record van 698 ronden voltooid in 2018. Gregg Black, Xavier Simeon en Sylvain Guintoli vochten in de eerste ronden zwaar tegen de andere kanshebbers, maar namen snel de controle over de race over. Uiteindelijk behaalde het fabrieksteam van Suzuki - de regerend kampioen en winnaar van de 2019-editie van de Bol d'Or - een schitterende overwinning op het Paul Ricard Circuit.

De Bol d'Or 2021 markeerde ook voor het eerst sinds eind 2019 de terugkeer van het publiek. 48,000 toeschouwers waren dit weekend op het circuit van Paul Ricard. Het was een prachtig gezicht om het publiek terug te zien keren naar deze legendarische race.

3 races achter de rug, nog één race te gaan. De laatste race van het seizoen was de 6 uur van Most op het Autodrom Most Circuit in Tsjechië.

6 Hours of Most op 9 oktober 2021

Het seizoen 2021 bevestigde de superioriteit van het merk Suzuki in de FIM EWC. Met twee dominante overwinningen op de 24 Heures Motos en de Bol d'Or 24 Hours in Frankrijk, begon het officiële fabrieksteam de vierde ronde en seizoensfinale, met een comfortabele voorsprong in het kampioenschap.

Het uitstekende en vlotte werk gedurende de race resulteerde in een sterke en comfortabele derde positie. Daarmee wonnen ze de 2021 FIM EWC-titel op overtuigende wijze met in totaal 175.5 punten.

Teamrijders Gregg Black, Xavier Simeon en Sylvain Guintoli reden tegen de fabrieks-GSX-R1000R met Bridgestone-banden naar Suzuki's 17e EWC-titel door als derde te eindigen in de vierde en laatste ronde van de serie, de 6 Uur of Most, waarmee in totaal 212 ronden werden afgelegd.

Wat spannend. Wat een seizoen. Het seizoen 2021 werd gekenmerkt door ups en downs, overwinningen en teleurstellingen, maar vooral door veel spanning! Dank aan alle teams, rijders en fans om er weer een onvergetelijk seizoen van te maken. Tot volgend jaar!

Wil je een kort overzicht van de rankings? Scrol naar beneden.